Stáčené oleje - gurmánské i léčivé
Kvalitní rostlinné oleje jsou opravdovým štěstím pro každého, kdo má rád dobré jídlo a není mu lhostejné, čím se živí. Vždyť jídlo není jen potrava, ale i radost života, zábava, síla, energie a také zdraví.
Kvalitní olej voní, chutná, ozdravuje.
Barykovy stáčené oleje
Stáčíme a prodáváme oleje výhradně od malých výrobců, které dobře známe a kterým důvěřujeme. Zásobujeme se sami a máme tak přehled o celém životním průběhu každého výrobku. Nabízíme pouze čerstvé a dobré. V Baryku stáčíme oleje z nerezových a keramických nádob už od 100 ml do našich i zákazníky donesených lahví či karaf. Ochutnávka je u nás stále samozřejmostí.
DÝŇOVÝ OLEJ – Štýrsko, Burgenland/Rakousko
Hutný, neuvěřitelně lahodný olej z opražených dýňových jadýrek se skvěle hodí k dobrému pečivu, do salátů, na brambory, syrovou zeleninu, do krémových polévek, na lívance, do pomazánek z tvarohu, pesta a nebo třeba na zmrzlinu.
Doporučujeme vyrobit si nevšední, nečekaně chutný bramborový salát, jehož recept je součástí našeho balení dýňového oleje.
Kromě své lahodné oříškové chuti má dýňový olej řadu nesmírně prospěšných vlastností pro lidské zdraví. Díky unikátnímu složení některých stopových prvků a vitamínů velice prospívá kvalitě vlasů, nehtů, kůže a pro muže je obvzlášť užitečný v prevenci proti prostatickým potížím. Při pravidelné konzumaci dýňového oleje se také dají odstranit některé následky špatného stravování.
Olej z hroznových jadýrek - 100% Bio Rotweingut Iby – Mittelburgenland – Rakousko
Velice vzácný olej z prvního lisování za studena s mimořádně nízkým výnosem. Hroznový olej má velmi zajímavou chuť připomínající hroznové želé a koňak. Je výborný s bílým pečivem jako chuťovka k bílému i červenému vínu, samotný nebo v podobě bylinkového pesta.
Doporučujeme
Hroznový olej obsahuje mimo jiné obrovské množství antioxidantů a je tak účinným přírodním lékem pro lidské zdraví. Při neopatrném požití alkoholu a nikotinu je schopen neagresivně ostranit nevolnost a bolesti hlavy.
Slunečnicový olej – Štýrsko, Burgenland/Rakousko
Za studena lisovaný olej s vynikající vůní čerstvého slunečnicového jadýrka se skvěle hodí do salátů, pomazánek, domácí majonézy nebo ke sladkému pečivu.
Nerafinovaný slunečnicová olej nedoporučujeme tepelně zpracovávat.
Kvalitní slunečnicový olej je také velice zdravý. Mimo jiné významně snižuje cholesterol, a tak prospívá zdravému srdci a cévám.
Olej z jader vlašských ořechů – Štýrsko, Burgenland/Rakousko
Medově hutný a zlatavý olej získaný lisováním za studena z jader ořešáku královského má velice intenzivní vůni i chuť. Je výborný s čerstvým sýrem i jen tak s pečivem.
Doporučujeme ho přidat při pečení do chlebového těsta, ale i různých sladkých výrobků.
Vlašské ořechy i olej z nich jsou velice bohaté na vitamíny skupiny B, včetně B12, a dalších prvků nesmírně prospěšných lidskému zdraví, zejména tělesné očistě od různých jedů.
Řepkový olej – Rakousko, Česká republika
Nečekaně chutný i příjemně vonící olej získaný lisováním semínek za studena je vhodný pro studenou i teplou kuchyni. Je výborný pro výrobu domácí majonézy, pomazánek, na smažení zeleniny, hub a jiných.
Doporučujeme ho jako skvělou alternativu sezamového oleje pro asijskou kuchyni.
Díky unikátnímu složení vícenenasycených mastných kyselin je kvalitní řepkový olej velice zdravou potravou.
Avokádový olej
Lahodný olej získaný z plodů avokáda je vhodný pro studenou i teplou kuchyni. Je výborný do salátů, pomazánek, jogurtu, tvarohu, ale také na grilované ryby a drůbež.
Doporučujeme nechat si ho ztužit v lednici a mazat si ho k snídani na čerstvý chléb nebo palačinky.
Avokádo je bohaté na minerály a vitamíny ve svém výjimečném složení, stejně tak jako jeho tuky, které dělají z avokáda vysoce výživnou a zdravou potravinu.
Olivový olej
Olivový olej je symbolem středomořské kuchyně a dává mnoha klasickým pokrmům jejich nezaměnitelnou chuť. Kvalitní olivový olej je skvělý do salátů, omáček, na restování zeleniny i zapékaná jídla jako je řepa, dýně, brambory nebo ryby.
Pokud je olivový olej opravdu kvalitní, je dobré si jeho lahodnou chuť užít ještě před hlavním jídlem jako předkrm s několika kapkami citronové šťávy, kouskem bílého pečiva a sklenkou dobrého vína. Chuťové pohárky se roztěší a člověk je tak hned zdravější. Stejně tak je možné začít i večer při sklence vína, pokud chceme, aby nám energie vydržela i na později...
Snad každý už dnes ví, jak jsou olivy a ještě více kvalitní olej z nich získaný bohaté na vitamíny, minerály, stopové prvky a zejména kvalitní tuk, který obsahuje omega nenasycené mastné kyseliny, které jsou doslova elixírem zdraví a dobré kondice. Olivový olej je skvělým kosmetickým prostředkem, který lidskou kůži chrání i ošetřuje.
Extrapanenský olivový olej
Kvalitní olivový olej musí být vyroben z prvního lisování za studena. Takové oleje jsou označovány jako „extrapanenské“. Ty nejlepší extrapanenské oleje potom ještě nesou označení „superior“, což znamená, že takový olivový olej má kyselost nižší než 0,3 %. Nejlepší oleje jsou samozřejmě z plodů vypěstovaných v malém biologickém hospodářství, bez chemie a rafinace. Extrapanenský olivový olej je vhodný i pro teplou kuchyni, neměla by však teplota přesáhnout 190 ⁰C, což na běžné restování zeleniny a podobné úpravy klidně stačí.
Les Clivelles – Bio extrapanenský olivový olej – Priorat/Katalánsko
- Kategorie: superior
- Kyselost: < 0.3 %
- Odrůda: 100 % Arbequina
- Chuť: středně výrazná
Náš nejlepší oliváč od přátel vinařů Jordiho a Jansany z vinařství Aixalá. Podobně jako jejich vínům, dodává i tomuhle olivovému oleji jeho osobitost břidlicové podloží a specifické klima oblasti Priorat. Přes svoji chuťovou plnost, kterou mu dává královská odrůda Arbequina, je tento olej minerálně svěží a energický. Jeho název „Les Clivelles“ je odvozen od půdních dutin, které jsou pro místní zem typické. Tenhle olej je i pro samotné jeho výrobce velmi vzácný, protože jej vylisují pouhých pár set litrů, a to pouze v dobrých ročnících.
Galache – Extrapanenský olivový olej – Ribatejo/Portugalsko
- Kategorie: superior
- Kyselost: < 0.3 % (ročník 2019 – 0,14 %)
- Odrůda: Arbequina, Picual, Cobrancosa
- Chuť: jemná
Náš dlouhodobě nejprodávanější oliváč od Manuela Rosy z olivovníkové farmy z portugalského Ribatejo prodáváme více než pět let. Je oblíbený pro svoji jemnou ovocitou a krásně vyváženou chuť, kterou mu dodává složení tří tradičních olivových odrůd.
Lechin – Extrapanenský olivový olej – Andalusie/Španělsko
- Kategorie: superior
- Kyselost: < 0.3 %
- Odrůda: 100% Lechin
- Chuť: velmi výrazná
Tenhle oliváč pocházející z úplného jihu Španělska je náš chuťově nejvýraznější. Skvěle zapadá do naší nabídky olivových olejů pro svou jediněčnost, výraznou až ostrou chuť připomínající čerstvě posečenou trávu.
ZNÁME NAŠE DODAVATELE. VÍME, CO JÍME A PIJEME. VÍME, CO NAKUPUJEME A PRODÁVÁME.